תסמינים קליניים של אוטיזם

אוטיזם הוא הפרעה התפתחותית בטווח הפרעות ההתפתחות הנרחבות (PDD). האוטיזם מתאפיין בקשיי תקשורת, ובצמצום מערכות ההקשרים עם בני אדם אחרים ועם הסובב.

הסימפטומים האוטיסטיים הם רבים, המתבטאים בדפוסי התנהגות ותקשורת בתחום החברתי, הרגשי והקוגניטיבי. סימנים מקדימים אצל תינוקות הם: רמה נמוכה של תגובתיות, העדר קשר עין, מימיקה מצומצמת ורתיעה או אדישות למגע. מאוחר יותר, הילד האוטיסט אינו מפתח קשרי חברות ומשחק, אינו מתבטא באופן מילולי, אינו בעל יכולת הפשטה והוא נראה מנוכר ומנותק.

ילדים אוטיסטיים נצמדים באופן אינטנסיבי לסביבה ולדפוסים מוכרים עבורו. לעתים מופיעה אצלו נטייה לפעילות קבועה וחוזרת שנראה כמעין טקס. כל שינוי בסביבה עלולה להעלות אצלו את רמת החרדה ולהתבטא בהתנגדות.

חשוב לציין שישנם אוטיסטים שמצטיינים בתפקודם והם בעלי אינטליגנציה גבוהה. אנשים אלה מצליחים להשתלב במסגרות לימוד ותעסוקה, וכן עשויים לפתח מומחיות בתחומים ייחודיים.

הסיבה לאוטיזם אינה ידועה, וייתכן ומדובר בשילוב של גורמים נוירולוגיים, טרום לידתיים וגנטיים שיוצרים פגיעה משמעותית.

שיטות טיפול באוטיזם – תרומת הטיפול בעזרת בעלי חיים בקרב ילדים אוטיסטיים

ישנן שיטות טיפול שונות, המותאמות לצרכיו, רמת תפקודו ויכולותיו הספציפיות של הילד או המבוגר הסובלים מאוטיזם. הטיפול חייב להיות אינטנסיבי ומצריך שיתוף פעולה בין הגורמים המטפלים. טיפול באוטיזם בעזרת בעלי חיים בילדים אוטיסטיים מכוון לשיפור המיומנויות החברתיות, הקוגניטיביות והרגשיות. הוא מסייע בשיפור התפקוד דרך ההשפעה על דפוסי התנהגות בלתי יעילים וחיזוק התנהגות הסתגלותית, בשינוי דפוסי התנהגות בלתי יעילים וחיזוק התנהגות רצויה.


הגישה מבוססת על ההנחה שאינטראקציה עם אנשים חיונית להתפתחות הילד, ומתמקדת בעבודה פרטנית המתמקדת בניסיון ליצור קרבה רגשית וקשר חיובי. פעמים רבות הילד האוטיסט יוצר קשר קל יותר עבורו עם בעלי חיים ורק לאחר מכן מתחיל לתקשר עם הסביבה האנושית : המטפלת ומאוחר יותר ילדים ואנשים אחרים.
הטיפול בעזרת בעלי חיים, המוענק אצל ב"מרכז בולבי", מחזק את העבודה המתבצעת על ידי קלינאי התקשורת בקידום ההבנה והשימוש בשפה, וכן בתקשורת לא מילולית.

שיטות טיפול נוספות באוטיזם:

טיפול התנהגותי: זוהי דרך עבודה המדגישה את ההיבט החברתי, ודורשת שיתוף פעולה מצד המשפחה וכלל הגורמים המטפלים. השיטה ההתנהגותית הידועה כיום הינה ABA.

טיפול בשיטת גרינשפאן: השיטה מתמקדת בזיהוי הקשיים התפקודיים והרגשיים הספציפיים, ובבניית תוכנית טיפולית המערבת את המשפחה והסביבה המטפלת. הגישה מבוססת על ההנחה שאינטראקציה עם אנשים חיונית להתפתחות הילד, ומתמקדת בעבודה פרטנית המתמקדת בניסיון ליצור קרבה רגשית וקשר חיובי.

טיפול תרופתי: אין טיפול תרופתי לאוטיזם, אך שימוש בתרופות יכול לסייע בהקלה על תופעות של אגרסיה, התקפי זעם, התנהגויות של פגיעה עצמית, התנהגות חזרתית כפייתית והיפראקטיביות. התרופות יהיו בד"כ מסוג אנטי דיכאוניות או אנטי פסיכוטיות.

טיפול בבעיות שפה ותקשורת: עבודה עם קלינאי תקשורת יעילה לקידום ההבנה והשימוש בשפה, או בתקשורת לא מילולית.

טיפולי עזר: ריפוי בעיסוק וטיפולים באומנויות, בבעלי חיים ובמוסיקה, בהתאם לנטיות של האדם, מסייעים בשיפור יכולת הפעולה והיכולות הרגשיות. עבור אוטיסטים שתפקודם גבוה יותר נבדקת היום האפשרות שטיפול התנהגותי-קוגניטיבי יכול לסייע.

פנו אלינו בכל שאלה בנושא טיפול באוטיזם באמצעות בעלי חיים ונשמח לסייע.